OVER BOEDDHABEELDEN

Met ‘boeddha’ kunnen twee dingen bedoeld worden: Siddhartha Gautama Boeddha, een spiritueel leider en de grondlegger van het Boeddhisme, die waarschijnlijk van ca. 450 v.Chr. tot ca. 370 v.Chr. in Nepal leefde, of iemand die een bepaalde staat van verlichting heeft bereikt.

In het Pali (verwant aan het Sanskriet) betekent boeddha ‘de verlichte’, of ‘de ontwaakte’. Het is geen titel, maar een niveau wat te bereiken is via het Edele Achtvoudige pad:

1 juist begrip / juiste inzicht (pali: samma ditthi)
2 juiste gedachten / juiste intenties / juiste bedoelingen (pali: samma sankappa)
3 juist spreken (pali: samma vaca).
4 juist handelen (pali: samma kammanta)
5 juiste wijze van levensonderhoud (pali: samma ajiva)
6 juiste inspanning (pali: samma vayama)
7 juiste indachtigheid / juiste meditatie (aandacht, bewustzijn, concentratie, pali: samma sati)
8 juiste concentratie (pali: samma samadhi)
(voor meer informatie over het Achtvoudige Pad, zie wikipedia)

Een Boeddhabeeld (buddharūpa in het Pali) kan dus zowel Siddhartha Gautama Boeddha of een andere boeddha afbeelden, maar heeft over het algemeen specifieke kenmerken: de neus, vingers en tenen zijn relatief lang, de oorlellen zijn verlengd, het voorhoofd is hoog en de schouders zijn breed. De verlengde oorlellen komen door het dragen van zware oorbellen, die wijsheid symboliseerden. Het hoge voorhoofd staat voor de vrije verbinding tussen de geest en het lichaam van een boeddha of bodhisatta (de fase vóór het bereiken van het boeddha-niveau). Een dikbuik-Boeddha wordt meestal Hotei of Maitreya genoemd, deze brengt voorspoed als je over de buik aait.

Iemand een Boeddhabeeld cadeau doen is een bijzonder gebaar wat zowel de gever als de ontvanger geluk brengt. Geluk kun je niet kopen, maar dat een Boeddhabeeld kopen ongeluk zou brengen is niet waar: een Boeddha staat immers voor alles wat goed is.

Als je een Boeddhabeeld goed tot zijn recht wil laten komen, kies dan bewust de plaats uit waar je ‘m neerzet:

  • geef je Boeddhabeeld een echte eigen plek, het is een afbeelding van een heilige;
  • plaats je Boeddhabeeld met het gezicht naar de deur, zodat negativiteit buiten blijft;
  • er wordt gezegd dat een Boeddhabeeld een goede invloed heeft op planten en bloemen, dus je kunt ‘m ook in de tuin zetten. Ook daar verdient -ie een mooie plek, bij voorkeur op een verhoging;
  • je kunt het Boeddhabeeld ook op plekken neerzetten waar je extra kracht of inspiratie nodig hebt, zoals bij je werkplek.