OVER ARIYA BUDDHASEARCH

We collected Buddhist Antiques for the last 35 years on our travells through Asia.

Als kind zat eigenaar Joost Mous al uren voor het Boeddhabeeld van zijn moeder – wat zij weer geërfd had van haar grootvader – alsof hij toen al wist wat mediteren was. Hij verlangde naar een plek ver weg van school, in een ver land, bijvoorbeeld bij monniken in het Oosten of leven bij een Afrikaanse stam. Daar ligt ook de oorsprong van zijn liefde voor reizen, en later de voorliefde voor Zuid Oost Azië en Boeddhabeelden.

Toen Joost vijf en dertig jaar geleden voor het eerst in Thailand kwam was hij meteen verliefd op het land, de mensen en hun tempels. Eenmaal terug in Nederland had hij heimwee: Thailand was als thuiskomen geweest in plaats van vakantie. Sinds die reis brengt Joost er ieder jaar een periode door. Later breidde Joost zijn reizen uit en bezocht vooral boeddhistische landen: het overige deel van Zuidoost-Azië, Nepal, Sri Lanka, India, China, Tibet en Japan en bracht Boeddhabeelden mee als herinnering aan iedere reis. Tijdens zijn reizen verdiepte hij zich in het Boeddhisme, en ging uiteindelijk na veel omzwervingen in de leer bij Genpo Roshi (oprichter van de Kanzeon Sangha) in Salt Lake City.

Door zijn vele reizen was zijn collectie Boeddhabeelden zo gegroeid, dat hij er vijftien jaar geleden voor koos ze tentoon te stellen in zijn galerie. De collectie wordt nog steeds uitgebreid, en is voor liefhebbers en verzamelaars van aziatica een paradijs.

Over de naam
‘Ariya’ betekent in het Pali zoveel als ‘bijzonder’, ‘edel’, ‘uniek. Het is de naam die Joost kreeg. Hij heeft er zelf ‘buddhasearch’ aan toegevoegd naar zijn zoektocht, waar Joost het volgende over zegt:
“Ik heb gemediteerd in kloosters, op tropische stranden, in de jungle en in de woestijn, altijd op zoek naar authenticiteit, de geheimen van geluk, spontaniteit en schoonheid.”